W związku z realizacją projektu „Politechnika Poznańska uczelnią otwartą dla wszystkich”, współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków EFS w ramach Programu Operacyjnego „Wiedza Edukacja Rozwój”, Oś priorytetowa III „Szkolnictwo wyższe dla gospodarki i rozwoju”, Działanie 3.5 „Kompleksowe programy szkół wyższych”, zrealizowaliśmy bezpłatne szkolenie online pt. „Warsztaty rozwoju kompetencji i umiejętności z zakresu dietetyki”.
Warsztaty mały na celu upowszechnianie kultury i aktywności fizycznej wśród studentów i doktorantów z niepełnosprawnością Politechniki Poznańskiej. Odbyły się w formie zdalnnej 28.04.2021r. w godzinach 10:00-14:00.
W trakcie warsztatów zgłębiliśmy tematykę m.in..:
- Omówienie piramidy zdrowego żywienia i aktywności fizycznej.
- Metody obliczenia zapotrzebowania na energię (za pomocą wzorów i pomiarów).
- Rola i zapotrzebowanie białek, tłuszczy i węglowodanów u osób uprawiających sport.
- Nawodnienie i suplementacja w sporcie.
- Omówienie diet niekonwencjonalnych i ich wpływu na organizm.
- Przedstawienie kilku mitów dietetycznych.
- Omówienie i przesłanie poradnika, jak czytać etykiety.
- Zaproponowanie dodatkowej literatury i przesłanie kilku artykułów na temat dietetyki w sporcie.
Dla zainteresowanych była możliwość dodatkowych konsultacji po warsztatach (łącznie 1 godzina zegarowa).
Prowadzącym szkolenie był Dietetyk Paweł Horowski, ul. Mieszka I nr 7, 33-300 Nowy Sącz, NIP: 7343295493 (więcej informacji).
Więcej informacji o projekcie: