Warsztaty kompetencji – dietetyka II edycja (29.04.2022)

Dodane przez admin - śr., 06/04/2022 - 13:07
Logotyp UE

Działanie realizowane w ramach projektu „Politechnika Poznańska uczelnią otwartą dla wszystkich”, współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków EFS w ramach Programu Operacyjnego „Wiedza Edukacja Rozwój”, Oś priorytetowa III „Szkolnictwo wyższe dla gospodarki i rozwoju”, Działanie 3.5 „Kompleksowe programy szkół wyższych”. zrealizowaliśmy bezpłatne warsztaty kompetencji - dietetyka II edycja dla uczestników obozu sportowego nad jeziorem (Wilkasy).

Tematyka warsztatów obejmowała m.in.:

  • Omówienie piramidy zdrowego żywienia i aktywności fizycznej.
  • Metody obliczenia zapotrzebowania na energię (za pomocą wzorów i pomiarów).
  • Rola i zapotrzebowanie białek, tłuszczy i węglowodanów u osób uprawiających sport.
  • Nawodnienie i suplementacja w sporcie.
  • Omówienie diet niekonwencjonalnych i ich wpływu na organizm.
  • Przedstawienie kilku mitów dietetycznych.
  • Omówienie i przesłanie poradnika, jak czytać etykiety.
  • Zaproponowanie dodatkowej literatury i przesłanie kilku artykułów na temat dietetyki w sporcie.

Warsztaty prowadził: Dietetyk Paweł Horowski, ul. Mieszka I nr 7, 33-300 Nowy Sącz, NIP: 7343295493 (więcej informacji).

Warsztaty odbyły się 29.04.2022r. godz. 12:15-14:15 podczas obozu sportowego nad jeziorem.

Więcej informacji o projekcie.