W związku z realizacją projektu „Politechnika Poznańska uczelnią otwartą dla wszystkich”, współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków EFS w ramach Programu Operacyjnego „Wiedza Edukacja Rozwój”, Oś priorytetowa III „Szkolnictwo wyższe dla gospodarki i rozwoju”, Działanie 3.5 „Kompleksowe programy szkół wyższych”, zrealizowaliśmy bezpłatne warsztaty kompetencji - dietetyka III edycja dla uczestników obozu sportowego nad jeziorem (Wilkasy).
Warsztaty miały na celu upowszechnianie kultury i aktywności fizycznej wśród studentów i doktorantów z niepełnosprawnością Politechniki Poznańskiej.
Tematyka warsztatów obejmowała m.in.:
- Omówienie piramidy zdrowego żywienia i aktywności fizycznej.
- Metody obliczenia zapotrzebowania na energię (za pomocą wzorów i pomiarów).
- Rola i zapotrzebowanie białek, tłuszczy i węglowodanów u osób uprawiających sport.
- Nawodnienie i suplementacja w sporcie.
- Omówienie diet niekonwencjonalnych i ich wpływu na organizm.
- Przedstawienie kilku mitów dietetycznych.
- Omówienie i przesłanie poradnika, jak czytać etykiety.
- Zaproponowanie dodatkowej literatury i przesłanie kilku artykułów na temat dietetyki w sporcie.
Dla zainteresowanych była możliwość dodatkowych konsultacji po warsztatach (łącznie 1 godzina zegarowa).
Warsztaty prowadził: Dietetyk Paweł Horowski, ul. Mieszka I nr 7, 33-300 Nowy Sącz, NIP: 7343295493 (więcej informacji).
Warsztaty odbyły się 21.11.2022r. o godz. 18:30 podczas obozu sportowego nad jeziorem.
Więcej informacji o projekcie.