Warsztaty kompetencji - dietetyka III edycja (21.11.2022)

Dodane przez power - śr., 12/10/2022 - 12:10
Logotyp UE

W związku z realizacją projektu „Politechnika Poznańska uczelnią otwartą dla wszystkich”, współfinansowanego przez Unię Europejską ze środków EFS w ramach Programu Operacyjnego „Wiedza Edukacja Rozwój”, Oś priorytetowa III „Szkolnictwo wyższe dla gospodarki i rozwoju”, Działanie 3.5 „Kompleksowe programy szkół wyższych”, zrealizowaliśmy bezpłatne warsztaty kompetencji - dietetyka III edycja dla uczestników obozu sportowego nad jeziorem (Wilkasy).

Warsztaty miały na celu upowszechnianie kultury i aktywności fizycznej wśród studentów i doktorantów z niepełnosprawnością Politechniki Poznańskiej.

Tematyka warsztatów obejmowała m.in.:

  1. Omówienie piramidy zdrowego żywienia i aktywności fizycznej.
  2. Metody obliczenia zapotrzebowania na energię (za pomocą wzorów i pomiarów).
  3. Rola i zapotrzebowanie białek, tłuszczy i węglowodanów u osób uprawiających sport.
  4. Nawodnienie i suplementacja w sporcie.
  5. Omówienie diet niekonwencjonalnych i ich wpływu na organizm.
  6. Przedstawienie kilku mitów dietetycznych.
  7. Omówienie i przesłanie poradnika, jak czytać etykiety.
  8. Zaproponowanie dodatkowej literatury i przesłanie kilku artykułów na temat dietetyki w sporcie.

Dla zainteresowanych była możliwość dodatkowych konsultacji po warsztatach (łącznie 1 godzina zegarowa).

Warsztaty prowadził: Dietetyk Paweł Horowski, ul. Mieszka I nr 7, 33-300 Nowy Sącz, NIP: 7343295493 (więcej informacji).

Warsztaty odbyły się 21.11.2022r. o godz. 18:30 podczas obozu sportowego nad jeziorem.

Więcej informacji o projekcie.